На 24 ноември преди 23 години от света си отиде “Любовникът

...
На 24 ноември преди 23 години от света си отиде “Любовникът
Коментари Харесай

Да си спомним за Фреди Меркюри

На 24 ноември преди 23 години от света си отиде “Любовникът на живота ”, легендата на Куин – Фреди Меркюри. Нека си спомним за този популярен, неповторим и несравним творец…

Фарук Булсара, който по-късно ще се назова Фреди Меркюри, се ражда в Занзибар на 5 септември 1946 година Детството си прекарва в Индия, а през 1964 година фамилията му се открива в Лондон.

Фарук, който от дете е покорен от музиката, се записва в учебно заведение за изкуства. Междувременно основава няколко музикални групи, които обаче нямат триумф.

 Freddie Mercury

Един от обичаните му реализатори е Лайза Минели. Веднъж той изяснява това по този начин: Едно от най-ранните ми въздействия пристигна от Кабаре. Изключително доста боготворя Лайза Минели. Начинът, по който предава музиката си, неспирната й сила.

Негов състудент среща Меркюри с музикантите от малкоизвестната група Смайл – Брайън Мей и Роджър Тейлър. След разпадането й тримата – Меркюри, Мей и Тейлър, основават Queen. Фреди е този, който предлага името. В началото двамата не харесват го и мощно му се опълчват, само че Фарук Булсара съумява да ги убеди. Те надали знаят, че в оня миг пишат историята на актуалната музика. По същото време Фарук публично сменя името си на Фреди Меркюри. Оттогава до края на живота си той няма да приказва обществено нито за името си, нито за индийските си корени. Първият им концерт е на 27 юни 1970 година, към момента под името Смайл. Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се причисли Джон Дийкън през юли 1971 година.

Queen ще съществува 27 години, като през 21 от тях Фреди ще е нейният фронтмен. Автор е на огромна част от шлагерите на Queen, макар че самият той твърди, че едва-едва е познавал нотите. Той е на пианото в множеството осъществявания на групата. Той е наелектризирал публиките по целия свят с един неосъществим и неповторим глас, обхващащ цели три октави.

През 1987 година Фреди Меркюри се изследва за HIV и научава, че е болен от СПИН. До последно той отхвърля да има вируса пред медиите. Неизвестността, дребното обществени появи на артиста и догадките към здравето му не престават четири години.

На 23 ноември 1991 година Фреди Меркюри изпраща на пресата известие, в което споделя, че има СПИН и че го е пазел в загадка поради персоналната си цялост, както и поради спокойствието на околните си. „ Но пристигна моментът моите другари и почитатели по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще поддържат моите лекари и всички останали, които се борят против това извънредно заболяване.

На идващия ден, 24 ноември 1991 година, Фреди Меркюри умира от бронхопневмония на 45 години.

Творчеството на Фреди Меркюри не секва и след гибелта му. През 1995 година е публикуван албумът Made in Heaven (Създаден в рая). Той съдържа неиздадени студийни записи и импровизации на музиканта и остава отпред на класациите с едноименния сингъл няколко седмици. Като един следващ трибут за създателя Фреди Меркюри.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР